All posts by admin4eto

container_grosscontainerschiffstreffen-vor-dem-waltershofer-hafen_copyright_hhm-lindner-700x467

Само 40 % от реките, езерата и морските крайбрежия в ЕС отговарят на екологичните изисквания

Само 40 процента от реките, езерата и морските крайбрежия в Европейския съюз отговарят на екологичните изисквания. Най-замърсените речни води са в Германия и Полша, а най-чистите езера се намират в Австрия. Това показва доклад на Европейската агенция за околна среда, пише agro.bg.

Екологичните изисквания за повърхностните води бяха създадени с целта до 2015 година да се подобри качеството им. Въпреки това редица страни-членки на Европейския съюз все още са далеч от осъществяването на този план.

Най-замърсени са устията на реките в моретата и Атлантическия океан. По-малко от една трета – 29 процента – отговарят на нормите за чистота, докато близо половината езера и язовири се оценяват като задоволителни. Според Агенцията, най-чисти са реките в Естония, Словакия и Румъния. На другия полюс са Германия, Полша и Люксембург. А при естествените езера на първо място е Австрия.

Като основни причини за замърсяването се посочват пестицидите, използвани в селското стопанство, както и не достатъчно добре работещите пречиствателни станции.

велпапе

83318774_255295292464729_3202320774750713861_n (1)

Лидл намалява цените на 101 продукта от 1 юли

От 1 юли 2020 г. Лидл България ще намали цените на 101 продукта от своя асортимент. Промяната в цените на част от продуктите е в резултат на намалената ДДС ставка, която ще влезе в сила от 1 юли и ще се отрази върху всичките бебешки храни и пелени под собствената марка на веригата – Lupilu, пелени с марката Pampers, книги и други, попадащи в обхвата на изменението на ЗДДС. Цените на съответните продукти ще бъдат променени с разликата в ставката на ДДС, която се намалява от 20% на 9%.

Като компания, която винаги е била отговорна и последователна в своите действия, търговската верига е първата, която реагира незабавно и обявява актуализация на цените в полза на потребителя, непосредствено след информацията за предстоящо анонсиране на намалената ДДС ставка.

В допълнение веригата ще намали и цените на още редица продукти от своя асортимент от различни продуктови категории – хляб, млечни продукти, колбаси и др. С тази своя стъпка Лидл България има за цел да предложи на потребителите още по-голям избор от продукти на изгодни цени в тези все още предизвикателни времена. Така, освен по-ниски цени на всички бебешки стоки, попадащи като стокови групи в изменението на ЗДДС, пелени и книги, клиентите ще могат да се възползват и от преференциални цени на хранителни продукти за цялото семейство.

costo-bollo-auto-elettriche-ibride-gpl

Електромобилността в България вече се развива на индустриално ниво

Електромобилността в България вече се развива на индустриално ниво. Това заявиха днес от Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ). На пресконференция браншовата организация представи резултати от дейността си.

Секторът на електромобилността вече се оформил, като се произвеждат зарядни станции, електрически велосипеди и мотопеди, работи се и в посока да има производство на електрически автобуси, казаха от ИКЕМ пред журналисти днес.

Нараства значително броят на електромобилите в България, като техният ръст е от порядъка на Илия Левков, председател на ИКЕМ. Continue reading Електромобилността в България вече се развива на индустриално ниво

real-estate-investors-structures-830x623

Как реагира пазарът на имоти на кризата

Изключително голяма активност през първите 3 месеца на годината и ускоряване на ценовия растеж до около 4% на годишна база. Така се развиваше имотният пазар в София до средата на март, когато беше въведено извънредното положение. Последва отдръпване на пазарните участници, спад в запитванията и огледите и временна пауза на намеренията за покупка до преминаване на епидемията, пише в свой анализ Полина Стойкова от Bulgarian Properties.

През първото тримесечие на 2020 г. ценовите ръстове се ускориха, а средната цена в София подмина границата от 1100 евро/кв.м., около която гравитираше от края на 2017 г.

Данните на компанията сочат средна цена на жилищата в София на база реални сделки 1120 евро/кв.м. спрямо 1080 евро/кв.м. за първото тримесечие на 2019 г., което е нарастване с около 4% на годишна база. Ръст от 2.2% има и спрямо последните месеци на 2019 г., когато апартаментите в София се продаваха средно за 1095 евро/кв.м.

Средната обща продажна цена на закупените апартаменти също нарасна на 101 130 евро за 2020 г. при 90 960 евро в началото на 2019 г. и 95 230 евро през последното тримесечие на 2019 г. Това е нетен ръст от около 10 000 евро средно за апартамент в София спрямо същия период на 2019 г.

Обеми продажби

Сделки се сключваха активно през цялото тримесечие, буквално до момента на обявяване на извънредното положение. Данните на база новосключени сделки показват задържане на обема от реализирани сделки на сходни нива като тези през първите месеци на 2019 г. По-голямата част от тези сделки вървят към финализиране и отказите към момента са минимални.

Според данните на Агенцията по вписванията през 1-вото тримесечие на 2020 г. в София са вписани 5 285 имотни продажби при 5 641 за същия период на 2019 г., което е спад с около 6.3% на годишна база. Това са данни за нотариално изповядани покупко-продажби, а не само за сключени през периода сделки. Този спад има обективни причини и се дължи на извънредното положение и специалния режим на работа на нотариусите, на невъзможността за явяване за нотариално изповядване и отлагането на сделки, както и на все още големия дял на новото строителство в продажбите в София – сделки, които ще бъдат вписвани при прехвърляне на собствеността.

На база на тези данни може да се направи извод, че те все още не отразяват моментното състояние на пазара, а вече отминал негов етап на развитие. Реалното състояние ще видим в данните за второто тримесечие.

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

Най-голяма активност има в традиционно предпочитаните квартали като Витоша, Манастирски ливади, Кръстова вада, Дианабад, централните частни на София, включително широк център – Зона Б-5, Б-18, Банишора.

Към тях добавяме и големите жилищни комплекси Младост, Люлин и Надежда, към които винаги има сериозен интерес.

След въвеждането на извънредното положение се повишава интереса към жилища в периферни райони на столицата, в селата около нея, с възможност за изолация, но и лесно придвижване до града. Хората започват да се настройват за по-дългосрочна нужда от собствено пространство на открито.

Средните цени в най-популярните квартали през 1-вото тримесечие на 2020 г. са:

• Манастирски ливади – 1090 евро/кв.м.
• Витоша – 1034 евро/кв.м.
• Кръстова вада – 1250 евро/кв.м.
• Дианабад – 1290 евро/кв.м.
• Център – 1420 евро/кв.м.
• Лозенец – 1900 евро/кв.м.
• Банишора – 1030 евро/кв.м.
• Младост – 1150 евро/кв.м.
• Надежда – 945 евро/кв.м.
• Люлин – 710 евро/кв.м.

Параметри на закупените жилища

През 1-вото тримесечие на 2020 г. делът на закупените тристайни жилища нараства и се изравнява с този на двустайните – по около 47% от всички закупени жилища. Само 5 % от жилищата са били едностайни или многостайни апартаменти.

Средната площ на закупените жилища е 90 кв.м. – нараства от 81 кв.м. в края на 2019 г. поради нарастването на обема на тристайните апартаменти.

Най-купувани са жилищата на 4-ти етаж, като продължава интереса към жилища на по-високите етажи в сгради ново строителство заради хубави гледки, повече простор и светлина, по-малък шум от околни улици и булеварди.

През последните 2 месеца нараства интересът към къщи, партерни апартаменти с дворче и жилища в затворени комплекси с частни дворове и паркова среда.

Tенденции към края на месец април

Все още е много трудно да се правят прогнози поради недостатъчната яснота относно времевите хоризонти за справяне с епидемията. Все пак, вече разполагаме с някои ранни индикации относно развитието на пазара и възстановяването на активността, коментират от компанията.

Oт средата на април се забелязва раздвижване, тъй като хората се пренастроиха към новата реалност и започват да възобновяват действия по изпълнение на своите планове и бизнес задачи.

• Пазарната активност се възстановява – за това говори нарастващият брой запитвания за имоти, които се върнаха на нивата от преди кризата. Наред с виртуалните огледи, започват да се провеждат и все повече присъствени огледи на имоти, без които трудно би се стигало до сделки.

• Цените на имотите за момента остават без съществено изменение. Продавачите са в изчаквателна позиция, докато има повече яснота какво предстои. Купувачите също изчакват – по-ниски цени или да видят дали ще останат на работа и при какви условия ще могат да се финансират от банките. Страните са отворени към диалог и преговори.

• Интересът е насочен основно към жилища в напреднал етап на строителство или завършени с Акт 16. Също така, особен интерес привличат качествените и високостойностни имоти, както и имотите с уникални характеристики и местоположение.

• Работата по строителните обекти не спира. Повечето от тях дадоха уверение, че разполагат с нужните материали, финансиране и предпазни мерки, за да продължат да работят. Това става видно в изминалите вече почти два месеца – много от обектите бележат значителен напредък и някои дори биват въвеждани в експлоатация.

• Банките продължават да кредитират и като цяло кредитните им продукти не са много по-различни от това, което предлагаха преди кризата. Все пак, повишени са изискванията спрямо кредитополучателите, процентът на самоучастие и обезпеченията.

артеиммо недвижими имоти

septichni_yami

Почистване и отводняване на септични ями

Почистването на септични ями ще предотврати нежеланата авария.

Има случаи, когато септичната яма, която се намира в близост до дома, излъчва нежелана миризма. Това означава само едно – време е от належаща и задължителна профилактика и почистване. Неприятният мирис се появява в следствие на някаква неизправност. Това може да е, например някаква механична повреда, също може да бъде причинена от променена биологична или химична среда в самата яма. Continue reading Почистване и отводняване на септични ями

180710-1

Четири съвета за безпроблемна подмяната на старата дограма

Традиционно през есента повечето домакинства се замислят подготвен ли е домът им за зимата, а някои от тях започват ремонт или се заемат с обновяване на старата дограма. Предимствата на това да сложите нова дограма в дома си са много, но най-съществените сред тях са отличната топло и шумо изолация, които гарантират не само комфорт и стил, а и защита от лошите атмосферни условия през зимните месеци. Освен това не е за подценяване и факта, че подменяйки дограмата вие допринасяте за по-добрия външен вид на вашия дом. Continue reading Четири съвета за безпроблемна подмяната на старата дограма

office-581131_640

Предимствата при покупка на компютър втора ръка

Необходимостта от по-често общуване и глобализацията направиха технологиите по-достъпни и желани от много хора по света, но често цените им не са по джоба на всеки. Сега ще Ви предложим изгодна алтернатива на настолни компютри втора ръка и ще обясним защо това е така? Можете ли да ги купите директно с инсталирана операционна система и кои са предимствата от пазаруването в Пласико?

Защо да изберем компютър втора ръка

Обичащите да пазаруват употребявана техника вероятно са попадали на недобросъвестни търговци, които продават продукти със скрити дефекти, проявяващи се на по-късен етап. Такива често могат да бъдат срещнати на битаците и сергиите по пазарите. В подобен момент разочарованието е голямо и осъзнаваме всъщност, че твърде евтиното е скъпо. Какво обаче ще е чувството, ако знаете, че има място, където всички компютри втора ръка са проверени технически от експерти и можете да ги купите изгодно с гаранция?

 

Пласико е едно от малко срещаните подобни места, където всички компютри втора ръка преминават предварителен технически преглед и се тестват от експерти в областта. Имаме дори специално предназначени за целта лаборатории, оборудвани с всички необходими измервателни уреди, софтуер и инструменти. Така можете напълно да сте уверени, че получавате работеща техника с гаранция от 6 до 12 месеца. Притежаваме също и физически магазини в градовете София, Пловдив и Бургас.

Продават ли се с операционна система

В магазините на Пласико имаме отделна категория, предлагаща само настолни компютри втора ръка с предварително инсталирана операционна система. Това позволява на хората, които не могат самостоятелно да инсталират софтуера, веднага след покупката да започнат пълноценно да използват системата. Предлаганите в раздела модели са с инсталирана най-новата версия на OS Windows 10 на Microsoft. Тя е най-разпространения софтуер за системно управление и съответно най-позната на хората.

 

Параметрите на всички налични тук компютри втора ръка са съобразени с изискванията на тази OS, така че работата с нея ще е напълно плавна и бърза.

Какво ще намерите в Plasico.bg

Достъпните онлайн или във физическите магазини на Пласико компютри втора ръка са разделени на няколко категории, а именно:

  • по цена – така лесно и бързо можете да разгледате евтините оферти спрямо приготвеният от Вас бюджет;
  • по брой ядра и модел на процесора и видеокартата – ако за Вас производителността и графиката е от ключово значение или искате системата Ви да притежава определен процесор;
  • RAM памет – бързо и лесно разглеждате моделите с желания обем на оперативната памет;
  • обем на SSD – тук бързо определяте какъв да бъде обемът на мястото за съхранение;
  • за извършване на определени дейности – работни станции, сървъри, гейм машини.
sports betting

Кога трябва да правите спортни залози, за да сте победители

Времето, когато трябва да правите спортните си залози, се различава от спорт до спорт. Най-добрите оферти често се предлагат в началото на NHL, NBA и MLB. Вариантите за Националната футболна лига в САЩ например имат голямо движение през цялата седмица, така че всъщност понякога можете да намерите по-добри стойности по-късно през седмицата, в зависимост от това на коя страна залагате. Има обаче някои други неща, които трябва да вземете под внимание, напомнят от 7dniprognozi.com/efbet/.

Подценявани срещу фаворити

Факторът по кой начин възнамерявате да заложите, може да повлияе на това кога трябва да направите своя залог или залози. Залагащите, които желаят да залагат за фаворитите, най-малкото поглеждат коефициентите веднага след публикуването им. Привържениците на подценявани тимове също трябва да направят това. Най-добрите стойности често се откриват веднага след публикуването на първите прогнози.

Неактивни играчи

Контузии и други отсъствия се случват във всеки спорт. Това обаче засяга най-вече дисциплини, които се играят ежедневно повече от тези, които се играят само веднъж или два пъти седмично. В баскетбола, например, може да не знаем дали даден състезател ще играе, докато не изпробва как се възстановява след контузията си преди мача. Травмите или потенциалните наранявания на звездите често се отразяват на коефициентите, нормално е. Това предоставя възможност, ако участието на въпросния играч или отсъствието му в играта доведе до влияние върху резултата, да реагирате бързо.

Само залагания на живо

В епохата на залагания на живо вече има хора, които ще предприемат действия само чрез този метод. Залаганията на живо могат да бъдат изключително доходоносни. Това позволява на залагащите да видят и да се възползват от възможностите, представени от потока на играта.

Заключение

В крайна сметка няма правилен или грешен отговор относно това кога човек трябва да направи залозите си. Има аргументи да правите залозите си веднага след публикуването на коефициентите. Това обаче понякога означава, че няма да получите възможно най-добрата опция за отбора, на който искате да заложите. Нараняванията създават възможности, които са потенциално изгодни. Разбирането на различните опции и потенциалните предимства, свързани с тях, е от решаващо значение.

Gameloft-696x391 (1)

Гейм разработчиците – скритият диамант на софийската IT индустрия

София е неофициалната IT столица на Балканите, благодарение на факта, че почти цялата технологична индустрия в страната е концентрирана в столицата. Това естествено си носи всичките предимства и недостатъци, които произлизат от този факт. Едно от предимствата е бързото развитие на различни сегменти, които са част от технологичната индустрия. Най-често в светлината на прожекторите влизат дейности като финтех и блокчейн, развойна дейност, софтуерни разработки по поръчка, аутсорсинг и други. Continue reading Гейм разработчиците – скритият диамант на софийската IT индустрия

internet-search-engine-1433323_640

Как се работи с таблет за рисуване – 4sales.bg

Имате дечица, които обичат да рисуват и често Ви се налага да купувате бели листове, а из дома ви е само хартии? Този проблем вече е изцяло елиминиран само със закупуването на таблет за рисуване на промоция. Той притежава специален графичен лед LCD дисплей и е предназначен за деца. Позволява писане и с лекота се използва от малките художници. В момента онлайн във 4sales.bg се предлага на промоция, но нека видим неговите възможности и характеристики. Continue reading Как се работи с таблет за рисуване – 4sales.bg