All posts by admin4eto

Vestnik-Uchi.bg-10-broi

Излезе новият брой на Вестник Uchi.bg

Новият брой на Вестник Uchi.bg вече е тук и от него ще научите:

– Телескопът “Джеймс Уеб” – от първата снимка до най-далечните галактики

– Създателят на първата видеоигра за Васил Левски: Можем да черпим вдъхновение от Възраждането

– Нов закон ще насърчава частните инвестиции в наука

– Д-р Александра Николова представя новата образователна платформа Adivedu.com

– История на пресата

и още много други интересни теми.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ В БРОЙ 10 НА ВЕСТНИК UCHI.BG.

Вестник Uchi.bg e първото по рода си издание у нас, изцяло фокусирано върху темите за промените в образованието, самоусъвършенстването, информационните технологии, науката, бъдещето и много други интересни сфери. Изданието е напълно безплатно и достига до множество училища, университети, образователни организации и институции от цялата страна.

Предишния брой на вестник Uchi.bg можете да изтеглите от ТУК.

Можете да се абонирате за безплатния електронен вестник Uchi.bg от ТУК.

shopping-carts

Полезни трикове как да пестим от пазаруване

Супермаркетите използват различни трикове, за да ни накарат да похарчим повече. Става въпрос за прийоми, разработвани с години, които неусетно ни карат да слагаме повече продукти в количката

Continue reading Полезни трикове как да пестим от пазаруване

boys-gb40

Разясняват на семействата от Украйна как да запишат децата си на училище в България

На 12 август 2022 г., петък, УНИЦЕФ и партньори канят на поредица от информационни срещи, които целят да разяснят на семействата от Украйна как могат да запишат децата си на училище и детска градина в България.

Continue reading Разясняват на семействата от Украйна как да запишат децата си на училище в България

Vestnik-Uchi.bg-9

Интервю с астронавта Рекс Уолхайм в новия брой на Вестник Uchi.bg

Новият брой на образователния Вестник Uchi.bg вече е тук и в него ще ви представим:

– Интервю с астронавта Рекс Уолхайм, специално за Uchi.bg

– Иновативен проект за дигитализиране на шрифта на Христо Ботев

– Кои са най-перспективните специалности в българските университети

– Как се е зародила и развила писмеността през годините

– Какво прави едно куче-робот сред античните останки на Помпей

Continue reading Интервю с астронавта Рекс Уолхайм в новия брой на Вестник Uchi.bg

lockers

Кой има полза от обзавеждане с метални шкафове?

Металните шкафове са част от обзавеждането на фабрики, заводи, училища, спортни съблекални и дори частни домове. Този вид мебелировка има множество предимства, които не бива да се пренебрегват и това е причината да създадем тази публикация по темата. Ако продължите да четете надолу, ще разберете, какво е приложението на металните шкафове към днешна дата.

Continue reading Кой има полза от обзавеждане с метални шкафове?

woman

Грешките, които правим при избор на спортно облекло

Спортното облекло е неизменна част от съвременния гардероб и на жените, и на мъжете, а и дори за децата. В днешни дни се наблюдава тенденцията да обръщаме повече внимание на нивото на активност и движение в нашето ежедневие. Ето защо и продажбите на спортни екипи се увеличава драстично през последните няколко години.

Continue reading Грешките, които правим при избор на спортно облекло

Vestnik-Uchi.bg-8-br

Ето какво сме ви подготвили в новия брой на Вестник Uchi.bg

Новият брой на образователния Вестник Uchi.bg вече е тук и в него ще ви представим:

– Интервю с бележитата българска писателка Людмила Филипова, която разкрива подробности за най-новия си роман “Божият ген”

– Проектът OpenWorm, който е важна стъпка към опознаването на нервната система на прости организми, а в по-далечно бъдеще – може би и към създаване на виртуално копие на човешкия мозък

Continue reading Ето какво сме ви подготвили в новия брой на Вестник Uchi.bg

car-222

Как електрическите превозни средства ще оформят бъдещето ни

Индустрията на електрическите превозни средства бързо се променя, тъй като технологиите и интересът се развиват и през следващите години ще видим много повече такива по пътищата, моретата и небето. Според проучвания до 2035 г. най-големите автомобилни пазари ще бъдат изцяло електрически – осигурявайки както поглед към зелено бъдеще, така и значителни икономически възможности.

Бръмченето в далечината е звукът на концепцията за промяна на мобилността – към по-добро. Това е особено очевидно в градовете, където емисиите, задръстванията и безопасността представляват основни проблеми днес. Ако статуквото продължи, проблемите с мобилността ще се засилят, тъй като ръстът на населението и БВП стимулират увеличаването на собствеността на автомобили затова внимавайте изключително при своя оглед на кола

Електрификацията ще играе важна роля в трансформацията на индустрията за мобилност и предоставя големи възможности във всички сегменти на превозните средства, въпреки че темпът и степента на промяната ще се различават. За да се гарантира бързото и широко разпространение на електрическата мобилност, пускането на нови автомобили на пазара е важна първа стъпка.

Поведението и осведомеността на потребителите се променят, тъй като все повече хора приемат алтернативни и устойчиви начини на мобилност. Пътуванията в града със споделени превозни средства и електронни скутери са се увеличили неимоверно. Бъдещето изглежда светло за растежа на електрическите превозни средства. Потребителите са по-склонни от всякога да обмислят покупка на такъв автомобил.

Макар и днес тези автомобили да не са все още толкова разпространени, колкото е необходимо, най-вече заради цената им, те имат потенциала да се превърнат предпочитан автомобил от всеки шофьор. А и цената не е всичко – изграждане на обекти и свързване към електрическата мрежа може да изисква месеци или дори години планиране. Електрическата мрежа трябва да бъде модернизирана, за да се разшири капацитетът на захранването. Няколко ресурса са в недостиг, включително квалифицирани техници, производствен капацитет за бързо зареждащ се хардуер и достатъчно зелена енергия, за да направят електромобилите напълно екологични.

Swinging

Броени дни до началото на Sofia Swing Dance Festival и първата среща на партньорите по проект Swinging Europe Network 2

За поредна година Линди Хоп България, най-голямото училище по суинг танци в страната, организира международния фестивал по суинг танци и култура – Sofia Swing Dance Festival. В периода 02 – 05 юни София ще стане домакин на танцьори, преподаватели, музиканти, лектори и суинг ентусиасти от над 25 държави от целия свят.

Тази година фестивалът бележи и началото на второто издание на проекта Swinging Europe Network. Проектът е съфинансиран от Европейската изпълнителна агенция за образование и култура чрез програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз.

Водещата организация Линди Хоп България, заедно с още 12 партньорски организации представители на суинг сектора в Европа, имат амбициозната задача да продължат и надградят постигнатите резултати от предходните две години. Проектът има за цел да изгради паневропейска мрежа от организации работещи в сферата на суинг танците, музиката и културата и по този начин да подпомогне развитието на сектора в Европа. В рамките на три годишния период на изпълнение на проекта са предвидени редица инициативи и дейности, включително организирането на 33 международни фестивала, 3 суинг шампионата, картографиране на европейския суинг сектор, организиране на международни творчески резиденции за суинг преподаватели, танцьори и музиканти, съвместни представления, международни танцови състезания, и други.

За повече информация:

SSDF: https://sofiaswing.com/, https://www.facebook.com/SofiaSwing

Swinging Europe: https://swingingeurope.eu/, https://www.facebook.com/swingingeuropenetwork

ЛХБГ: https://www.lindyhop.bg/