technology-3167297_960_720

Как да пишем текстове, които печелят вниманието?

Каква е целта на един текст? Зад предоставянето на информация се крият техники за печелене на потребителското внимание, търсени от маркетинга: предизвикване на емоция, създаване на интерес, отключване на потребност, провокиране към извършване на покупка.

Как да успеем да постигнем тези ефекти?

За разлика от писането на роман, който има за цел споделяне на история, копирайтингът е нещо по-различно – той обслужва най-вече бизнеса и представлява писане, което печели внимание. За да успеем в това дело, трябва да имаме предвид някои особености на ефективния копирайтинг.

  • Ясно определяне на целта

С други думи, какво искаме да постигнем с текста, който пишем – да увеличим продажбите, да накараме хората да се замислят над нещо, да ги убедим в полезността на продукта… Целта е отправната точка, която ни насочва към подбора на стила и ни помага да звучим ясно и адекватно, за да изградим правилно посланията си така, че да бъдат атрактивни и разбираеми.

  • Да бъдем конкретни, а не абстрактни

Конкретизацията помага на потребителите да идентифицират себе си с даден продукт или услуга несравнимо повече, отколкото абстракцията. Колкото по-общо звучим в намерението си да привлечем внимание, толкова по-малка е вероятността наистина да го постигнем. Клишираните изрази, отнесени до множеството, са като пяната, която бързо изчезва.

  • Позитивизъм, но с избягване на суперлативи

Рекламата има обратен ефект, когато в нея има изобилстване на суперлативи. Колкото и да е добър продуктът, който целим да промотираме, ако го възхваляваме твърде много, никой няма да ни повярва. Позитивизмът трябва да присъства, но да бъде с мярка.

  • Истории, примери от практиката, персонализиране

Обикновено историите помагат на хората да припознаят себе си и нуждата си, затова са често използван инструмент в маркетинга.

  • Докосване до сетивата

Трябва да пишем с такива изразни средства, че хората да „усещат“ продукта, докато четат. Например: „ароматът на морски бриз“, „кожа, нежна като коприна“ и т.н.

  • Дължината на текста

Не е вярно, че текстовете трябва да бъдат кратки – дължината зависи от темата.

  • Заглавието

Неслучайно е на последно място тук, защото то е първото и последното, което четящият ще запомни. То не трябва да подвежда, да стряска или да звучи неадекватно, ако целим привличане на потребителското внимание.