bazar.bg1

5 съвета при продажбата на стара електроника

Във всеки един дом може да се намери остаряла техника – телевизори, касетофони, кухненски уреди, които няма какво да правим. Но вместо да седят у вас и да събират прах, защо да не ги пуснете за продажба в онлайн платформа за публикуване на обяви каквато е Bazar.bg – така не само ще се отървете от тях, но и ще допълните месечните си доходи.

Но да пуснете определена електроника за продажба не е просто да снимате и да обявите цена. Трябва да обърнете внимание на някои специфики, които ще ви помогнат да бъдете по – успешни и да постигнете по – добри резултати.

На първо място разгледайте различните категории в Базар.бг – телефони, аксесоари и части, лаптопи, настолни компютри, компютърни компоненти и части, компютърна периферия, мрежово оборудване, аудио и ТВ техника, битова техника, фотоапарати и камери, видеонаблюдение, СОТ, таблети, електронни четци, игри и конзоли, навигация, дронове и аксесоари, ремонти, смарт гривни…Определете в коя от категориите са уредите, които ще предложите и вие.

Влезте в съответната подкатегория и разгледайте чисто потребителки няколко обяви като описание, снимки, цени. Преценете коя ви прави впечатление тук и коя ви отблъсква. Постарайте се да заимствате най – доброто от всички, за да създадете вашата обява.

Ако имате много вещи, които искате да продадете, предложете тези, които смятате, че ще се търсят. Няма смисъл да предлагате нещо, което го няма като обява, защото смятате, че ще „избиете рибата“. Надали някой ще има нужда от настолен телефон или радиоточка, най – малкото, че няма как да ги използва днес. Но ако ви се намира нещо по – ексцентрично като стар радиокасетофон или грамофон, няма причина да не ги предложите. Има колекционери, за които подобни уреди може да са много ценни.

Разбира се, заложете и на сигурното – стари телевизор, сокоизстисквачката, която така или иначе не полазвате или тостера, който ви подариха, но не ви трябва…Или сте сменили кухненското оборудване и може да предложите пакет уреди на атрактивна цена….

Когато предлагате определен уред, съобразете се, ако е сезонен. Например в разгара на лятото надали някой ще има нужда от радиатор или отоплителна камина. Но за сметка на това ще има интерес към климатика, вентилатора, машина за сладолед или към мини преносим хладилник за къмпинга.

Все пак повечето стоки при електрониката са всесезонни и няма значение кога ги предлагате, но ако имате нещо специфично, може да съобразите и с празниците – Коледа, Великден, Свети Валентин, уреди за къмпингуване или за планината.

Когато предлагате дадена стока най – трудната задача е да определите цената. За вас определена вещ може да много ценна и скъпа, да има сантиментална стойност, но няма как да предадете това усещане на потребителя отсреща. Затова разгледайте сходни уреди и сложете средна цена. Така ще има възможност за „договаряне“, ако някой иска това.

За да успеете да продадете определен уред, много важен фактор са снимките и пълното описание на продукта. Задължително включете основни функции и характеристики, размери, тегло, ако е необходимо, състояние, причината за продажбата и предимствата й.

Що се отнася до снимките, не разчитайте само на качеството на камерата на телефона си. Поставете уреда в определена среда. Например ако е телефон – ръка, която го държи, ако е кухненски уред – на фона на кухнята ви, ако е печка – в хола, например. Направете повече снимки, играйте със светлината. Ако уредът има кутия, снимайте и нея, както и всички компоненти, които вървят към него.

Покажете уреда от различни ъгли, за да добие купувачът максимална представа за него. Не се притеснявайте да снимате и следите от употреба. Това е доказателство, че не криете нещо и така печелите доверие.

Ако търсите бърза продажба, инвестирайте в промоция на уреда. Често хората гледат само първите обяви и шансът за сделка става по – голям.