Consento1

София се превръща в регионален иновационен хъб

София се разраства и разхубавява с всяка изминала година. Градът се превръща в модерно място за живеене, напълно достойно за Европа. И, макар че обикновено предпочитаме да се оплакваме, нека все пак не забравяме хубавите неща, които се случват наоколо.

Сред положителните тенденции е, че през последните години София се превръща в регионален иновационен хъб. Както се вижда, все повече световни компании, опериращи в областта на информационните технологии, отварят офиси в града. От друга страна, появяват се и все повече местни, български фирми, които ясно затвърждават убеждението, че страната ни е родина на много умни и талантливи специалисти.

Променя се и цялостният облик на столицата. Появяват се нови бизнес сгради и паркове, провеждат се все повече стойностни технологични конференции, които водят в столицата ни водещи експерти от най-перспективните браншове. Жителите на София вече са имали възможност да похапват 3D принтирани палачинки, да разговарят с истински роботи или пък да наблюдават неимоверно сложни медицински операции на живо.

Постепенно градът се превръща в регионален център във важни области като електронно здравеопазване, блокчейн, Internet Of Things. Български експерти пък често са канени зад граница, за да изнасят лекции в престижни университети, на големи технологични конференции или направо да работят като служители на някои от гигантите в областта.

Електронно здравеопазване в частност една от ключовите области, в които София вече е на световната карта. Макар и все още да не е силно застъпена в политическите програми на управляващите, някои частни компании вече имат постижения в областта и предлагат иновативни здравни платформи и решения. Тенденция, която би могла значително да повиши цялостното качество на живот в столицата.

Сред най-интересните примери в този иновативен бранш несъмнено е Consento – платформа за електронно здравеопазване, която ви позволява с лекота да се консултирате онлайн с психолог, ендокринолог, ортопед или от какъвто друг лекар имате нужда. Консултациите се провеждат по интернет. Това може да се случи навсякъде и когато ви е удобно, стига да имате безжична връзка и мобилно устройство на разположение.

Едно от огромните предимства на тази компания е, че можете много лесно да се свържете с някои от най-добрите медицински специалисти в столицата, като дори не е нужно да напускате дома си. Това ви спестява много грижи и време – не се налага да оставяте децата си сами, да прекарате дълги минути в трафика, а после да чакате на опашка за преглед. Всичко се случва много бързо, практично и най-вече по максимално продуктивен за вас начин.

Платформата се развива непрекъснато, добавяйки мобилни приложения за най-популярните платформи, нови функции като Дневник на пациента, здравна ERP система и др.

композитно дърво