Gameloft-696x391 (1)

Гейм разработчиците – скритият диамант на софийската IT индустрия

София е неофициалната IT столица на Балканите, благодарение на факта, че почти цялата технологична индустрия в страната е концентрирана в столицата. Това естествено си носи всичките предимства и недостатъци, които произлизат от този факт. Едно от предимствата е бързото развитие на различни сегменти, които са част от технологичната индустрия. Най-често в светлината на прожекторите влизат дейности като финтех и блокчейн, развойна дейност, софтуерни разработки по поръчка, аутсорсинг и други.

Причините за това са, че са най-силно представени и са с голям размер приходи или че са на гребена на вълната по световна популярност. Има един сегмент обаче, който е силно подценен. Това е гейм индустрията, която е свързващото звено между креативния, развлекателния и технологичния свят.

Бизнес разцвет

Софтуерната индустрия расте с бързи и постоянни темпове всяка година. Последните данни на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) показват, че тя е генерирала 3.869 млрд. лева приходи през 2019 г., а наетите в нея надминават 34 хил. души. Голяма част от този бизнес е концентриран почти изцяло в столицата. През първите години, това играе положителна роля в изграждането на стабилна екосистема, но днес тази концентрация на компании и специалисти все повече натежава заради недостига на кадри. Поради тази причина, големите български IT компании се стремят да отварят офиси и в други градове в страната като Пловдив, Бургас, Велико Търново, Русе и др.

Прогнозите за бъдещото развитие на софтуерната индустрия също са положителни. БАСКОМ очаква годишните приходи на сектора да надминат 10 млрд. лева до 2024 г., а заетите в него почти да се удвоят – до малко под 60 хил. души. По този начин, той ще формира близо 7.6% от брутния вътрешен продукт.

Позабравени традиции

Може да звучи странно за много хора, но гейм индустрията има доста добри и установени традиции в България. Първите сериозни местни компании се появяват в края на 90-те години, като София отново е основно място за развитието им. Началото на XXI век полага все по-бурното развитие на българските студиа. Освен това и много на брой международни разработчици избират страната за отварянето на свои звена тук.

В края на 2004 г. например, френската компания за мобилни игри Gameloft решава да отвори офис в София. 15 години по-късно, студиото в българската столица се утвърждава като водещо в цялата компания и разполага с достатъчно ресурси да изпълни почти целия жизнен цикъл в разработването и поддържането на едно гейм заглавие. Gameloft България разполага с около 200 души с разнообразен професионален профил – продуценти, дизайнери, програмисти, художници, специалисти по гейм икономика и др.

София е дом и на много други гейм студиа. Утвърдени разработчици като Ubisoft, Creative Assembly и други също разполагат със свои звена в столицата. Градът покрива голяма част от гейм индустрията, включително и голяма част от независимите местни разработчици.

Така се оказва, че в София се правят не само софтуерни продукти по поръчка за чужбина, но и оригинални видеоигри – при това от световна класа и за всякакви платформи. Гейм индустрията в столицата има шансът да се превърне в истински диамант, като следващата стъпка е популяризирането ѝ сред младите хора като кариерен избор. С популяризирането на професиите и подготовката на нови кадри се заема и създадената преди година академия за креативни таланти Arc Academy, в която активно участват всички водещи студиа, които оперират в София, включително и Gameloft.