container_grosscontainerschiffstreffen-vor-dem-waltershofer-hafen_copyright_hhm-lindner-700x467

Само 40 % от реките, езерата и морските крайбрежия в ЕС отговарят на екологичните изисквания

Само 40 процента от реките, езерата и морските крайбрежия в Европейския съюз отговарят на екологичните изисквания. Най-замърсените речни води са в Германия и Полша, а най-чистите езера се намират в Австрия. Това показва доклад на Европейската агенция за околна среда, пише agro.bg.

Екологичните изисквания за повърхностните води бяха създадени с целта до 2015 година да се подобри качеството им. Въпреки това редица страни-членки на Европейския съюз все още са далеч от осъществяването на този план.

Най-замърсени са устията на реките в моретата и Атлантическия океан. По-малко от една трета – 29 процента – отговарят на нормите за чистота, докато близо половината езера и язовири се оценяват като задоволителни. Според Агенцията, най-чисти са реките в Естония, Словакия и Румъния. На другия полюс са Германия, Полша и Люксембург. А при естествените езера на първо място е Австрия.

Като основни причини за замърсяването се посочват пестицидите, използвани в селското стопанство, както и не достатъчно добре работещите пречиствателни станции.

велпапе