boys-gb40

Разясняват на семействата от Украйна как да запишат децата си на училище в България

На 12 август 2022 г., петък, УНИЦЕФ и партньори канят на поредица от информационни срещи, които целят да разяснят на семействата от Украйна как могат да запишат децата си на училище и детска градина в България.

Инициативата е в партньорство с Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), Министерството на образованието и науката, Фондация за достъп до права, Астра Форум, Българския Червен кръст и Фондация „За доброто“.

Юристи, образователни и здравни експерти ще предоставят актуална информация за записването в училище и здравните изисквания. Ще има възможност украинските семейства да зададат своите въпроси, а срещите ще бъдат предавани и онлайн. Целта е информацията да помогне на родителите да се запознаят подробно с българската образователна система, да направят информиран избор и да са наясно със стъпките, които трябва да предприемат.

Записването в общинско или частно училище София ще даде възможност на децата от Украйна да учат и общуват със своите връстници в България, да се развиват и да получат допълнителна подкрепа в училищна среда.

През август такива информационни сесии ще се проведат в областите Варна, Бургас, Добрич и София като част от информационната кампания на УНИЦЕФ и партньорите ни „Добре дошли в училище“. Целта е да се достигне до повече от 10 000 бежанци, които да получат информация по време на кампанията.