autofa_640

Как повишаващият се брой коли на пътя влияе на градоустройството?

По статистика от 2022 година броят на автомобилите в столицата София е почти равен на броя на хората и се равнява на около 1 милион. Това несъмнено оказва сериозни последствия върху качеството на пътната инфраструктура и цялостното градоустройство.

Да започнем с това, че огромен процент от новорегистрираните коли са поне втора употреба и на доста години, което ги прави рискови по отношение на въглеродни емисии. Ако купувачът не е предприел стъпки за извършване на по-детайлен професионален оглед на автомобил преди покупка от специалисти, има шанс отпечатъкът върху околната среда, въздуха, сградите и хората, да е още по-голям, отколкото се твърди в документацията на превозните средства.

В допълнение, като по-важни ефекти за градоустройството можем да посочим следните.

По-старите пътища и квартали не са пригодени да посрещнат новия брой автомобили, което води до задръствания и затруднено паркиране

Това е най-осезаемото последствие от гледна точка на градоустройството. Трафикът по кръстовищата и малките улици се променя вследствие на броя на автомобилите в движение, както и този на паркираните коли. Резултатът е затруднено движение, задръствания, напрежение между шофьорите и повече пътнотранспортни произшествия, които пък от своя страна допълнително усложняват пътната обстановка. 

Плановите ремонти на определени пътни участъци са по-трудни за реализиране

Повишеният брой автомобили води до по-бързо износване на асфалта и необходимост от препроектиране на вече съществуващите пътища така, че да посрещнат адекватно нуждите на водачите. Единственият начин за решаването на тези въпроси е планирането на ремонтни дейности, които от своя страна водят до затваряне на пътни участъци и още повече затрудняват обстановката за съответния интервал от време. 

На места се налага внедряването на т.нар. “умни” светофари

Интелигентните светофари се монтират в определени натоварени кръстовища. Базират се на сензори, вградени в асфалта, които им помагат да установят точното равнище на трафика и да регулират движението спрямо него, като по този начин спомагат за оптимизирането му.