gkInOh

Кои са най-големите вредители в един дом

Няма нищо по-лошо от това да откриете нашествие от вредители в дома си. Разбираемо е, че можете да изпаднете в паника при вида на няколко хлебарки, но най-добре е да не реагирате прекалено. С много вредители бихте успели и сами да се справите. Но най-доброто решение винаги е превенцията, а ако тя не се случи, ранното откриване на проблема.

В следващите редове ще ви дадем повече информация за най-често срещаните вредители, които могат да нанесат много щети във вашия дом. Ще ви дадем няколко съвета, които да ви помогнат да се справите с проблема сами. Но ако инвазията е упорита и всичките ви опити да се справите с вредителите не са успешни, може би е време да потърсите фирма за ДДД услуги.

Мравките са едни от най-срещаните вредители. Където има една или две, бъдете сигурни, че има още хиляди от тях. Важно е да разберете вида на мравките, за да разберете как да се справите с тях. 

Дървениците са едни от най-лошите вредители в дома ви. Честите признаци за тяхното наличие включват събуждане със зачервена, сърбяща кожа, намиране на малки ухапвания по кожата ви или забелязване на ръждиви петна по чаршафите или матрака ви. Борбата с тях е трудна поради бързото им размножаване. Техните малки, плоски тела ги правят умели в прокарването през малки пространства. За да унищожите успешно нашествие, трябва да убиете всяка дървеница една по една.

Хлебарките са друг чест вреден посетител във вашия дом. И макар да виждате само една най-често, знайте, че те могат да бъдат много добри в криенето. Хлебарките могат да замърсят храната ви, да унищожават тъкани, та дори и да пренасят болести. Те могат да унищожават тапети и дори мебели, ако не бъдат контролирани. Унищожаването на хлебарки изисква постоянство – поддържайте перфектна хигиена във всяка стая на вашето жилище, минимизирайте влагата и използвайте одобрени химически препарати, подходящи за домашна употреба.

Видовете гризачи, на които можете да се натъкнете във вашия дом, са доста, но най-честите са мишки и плъхове. Гризачите имат склонност да дъвчат всякакви материали във вашия дом, особено кабели. Освен че биха ви излезли скъпо, ако повредят кабела на телевизора ви например, те са особено опасни, защото могат да пренасят множество болести, които са опасни и за хората. 

Собствениците на жилища често се изненадват да научат, че мишки са се настанили в стените им, защото не разбират как са могли да влязат там. Тези вредители могат да се промъкнат през дупки с големина на стотинка и се размножават толкова бързо, че може да се окаже, че десетки мишки щъкат из дома ви преди да се усетите.

Привлечени от светлината, молците са склонни да се навъртат около светлините на терасата и осветените прозорци след свечеряване. Ако се отвори врата, те могат да влетят вътре, където могат да нанесат големи щети на тъканите, правейки големи дупки на завивките ви, одеялата и пуловерите ви, преди присъствието им да бъде забелязано. Най-добрият начин за отблъскване на молците е използването на нафталин, който можете да поставите в дъното на чекмеджетата. Имайте предвид, че нафталинът има доста силна и специфична миризма.