towfiqu-ash

5 впечатляващи подаръка от исторически значими мъже за техните любими жени

Нищо не вдъхновява повече мъжете от наличието на любима жена, независимо дали е техен партньор в живота, майка, сестра, баба, леля, племенница.

Доказателство за подобна безусловна любов са специално подбраните от нас примери, включващи изключително уникален и значим подарък за жена, направен от близък мъж. Нека заедно се потопим в техните символика, емоционално значение и сантименти.

Тадж Махал

Едва ли има по-забележителен и архитектурно насочен подарък от този, който моголския император Шах Джахан измислил, за да увековечи паметта на любимата си съпруга, Мумтаз Махал. Към днешна дата всички сме чували за Тадж Махал – мраморния мавзолей с цвят на слонова кост, разположен на южния бряг на река Ямуна в индийския град Агра.

Съвременна забележителност и културен феномен, защитен от UNESCO, Тадж Махал е символ на вечната любов и привързаност, която остава във времето и напомня за непреходните човешки ценности, които ни правят безсмъртни.

Диамантът “Хоуп”

Диамантът “Хоуп” се ползва с противоречива слава, като според легендите над него тегне проклятие, застигащо всичките му досегашни собственици. И все пак, въпреки всичко, бижуто си остава и символ на обич.

Донесен във франция от Индия с помощта на търговец, наречен Таверние, диамантът достига до небезизвестния Крал Слънце, Луи XIV. Той от своя страна го дава като жест на жената, оставила най-трайно впечатление в живота му, а именно Мадам дьо Монтеспан, въпреки че официално се води към притежанията на френската корона.

Всичките собственици на “Хоуп”, сред които е и Мария Антоанета, която получава диаманта по линията на съпруга си Луи XVI, биват застигнати от незавидна съдба и краят на живота им настъпва по неестествен начин.

Перлата “Ла Перегрина”

Внушителната перла “Ла Перегрина” е получена от английската кралица Мери I като сватбен подарък от бъдещия ѝ съпруг крал Филип II. За разлика от кралицата, която веднага се влюбила в испанеца, при него чувствата не били толкова споделени. И все пак, бижуто е символ на надеждата, която носи началото на всеки съюз, и мотивацията за съграждане на едно по-добро бъдеще.

Диамантена гривна “Пантера”

Историята зад гривната е изключително романтична и се свързва с абдикацията на английския крал Едуард VIII, който избрал брака с дама от неблагороден произход, Уолис Симпсън, вместо короната. Гривната е във формата на пантера, изработена от оникс и диаманти, създадена е “Картие” и не на последно място: правена е по мярка за китката на кралската любима.

Любовните писма на Наполеон до Жозефина

Френският военачалник и впоследствие император Наполеон Бонапарт не престава да пише страстни любовни писма до съпругата си Жозефин дьо Богарне, изразявайки своята привързаност и копнеж по време на военната си кампания.

Непоколебимият Наполеон е доказвал нееднократно своята категоричност по отношение на житейските си решения. Когато се запознава с Жозефина, на момента слага край на годежа си с Дезире Клери, за да се ожени за своята избраница и любовта на живота си.

Макар и след време да се развеждат заради изневери и липса на наследник, чувствата им не стихват, а размяната на любовни писма продължава с пълна сила. Към днешна дата те са литературно произведение с особена историческа стойност и символ на устойчивост.