Шкафове за баня - bg-maistor.com

Уютна и организирана: Създайте мечтаната баня

Организацията на пространството в банята може да бъде доста предизвикателство. Трябва да има малко място за козметични продукти, тоалетни принадлежности, кърпи и аксесоари за баня, но намирането им често е трудно, особено ако банята е малка и следователно дава ограничени възможности за подреждане. Как да планирате място за съхранение, така че хаосът да не се прокрадва в подредбата?

Добре планираният декор не е само основен санитарен фаянс, като вана, душ кабина, мивка или тоалетна чиния. Това са и редица решения, улесняващи съхранението на много малки предмети. Обикновено банята е най-малката стая в къщата и само няколко козметични продукта, поставени свободно върху плота, могат да направят мястото да изглежда разхвърляно. Това означава, че колкото по-добре планираме съхранението на предмети в банята си, толкова по-функционална, ергономична и кокетна ще бъде тя. Различните видове мебели за баня са това, което най-често свързваме с държането на вещи, но истината е, че вариантите са много повече. По-долу са дадени някои предложения.

1. Шкаф или чекмеджета под мивката

Мебелите са във всяка баня, дори и в малката. Ако не е възможно да поставим свободно стоящи рафтове за баня в банята, трябва да мислим за други варианти. Малкото пространство ни насърчава да прилагаме нетрадиционни решения и да използваме всеки наличен сантиметър. Мебелите в малка баня трябва да бъдат обмислени внимателно. Първото място, което трябва да се използва, е пространството под мивката, като в зависимост от това какво ще съхраняват там членовете на домакинството, това може да бъде тоалетка с рафтове или чекмеджета. Нещо повече, плаващи шкафове и рафтове ще бъдат полезни.

2. Шкафове с огледала – старо решение в нов вариант

Много хора си спомнят огледалните шкафове, които толкова често бяха монтирани над мивката преди години. Те все още заслужават внимание, защото улесняват съхранението на вещи в малка баня. Не е задължително такива шкафове да са масивни и обемисти като тези от 80-те години. В продажба има много модерни, по-деликатни и минималистични модели. Те могат да бъдат интересно допълнение към съвременната баня, като в същото време предлагат няколко рафта, което ги прави полезни, когато става въпрос за съхранение на козметични продукти.

3. Шкафове или рафтове над тоалетната чиния

В много домове пространството над тоалетната чиния е празно и неизползвано, но всъщност е идеалното място за шкаф или рафт. Това е лесен начин да организираме някъде за съхранение на тоалетна хартия, например, но трябва да запомним едно нещо – рафтът над тоалетната трябва да е по-плитък от останалите шкафове за баня и плаващи рафтове. Причината е проста: използването на тоалетната трябва да е удобно и рафтът не трябва да ограничава свободата ни на движение или да представлява заплаха да се ударим в него. По-дълбока мебел може да бъде проблем тук.

4. Шкафове за баня с кош за пране

Друго решение е шкаф за баня с кош за пране. Във всяка баня се натрупват мръсни дрехи. Преди да могат да бъдат изпрани, те трябва да имат свое специално място. Кош за пране идва на ум, но можем да отидем и по-далеч. Ако кошът вече има своето място в банята и има свободно място над него, шкафът ще бъде страхотна идея! Долната част ще бъде кош за пране, докато горната част може да има рафтове.

5. Рафтове в душ кабината и над ваната

Ако банята има душ кабина, тогава ще бъде добър вариант да инсталирате рафт за душ продукти. Това може да е тяхното специално място или да ги поставим там само за времето на къпане. Това решение значително повишава комфорта при къпане, тъй като няма да се налага да се навеждате, за да достигнете до продуктите. Освен това ще можете да използвате цялото поддушово корито, тъй като върху повърхността му няма да има предмети. Рафтовете над ваната са също толкова добър вариант – те гарантират, че по време на къпане във ваната няма да се плъзнат продукти.

6. Вградени рафтове

Керамичните плочки, положени върху гипсокартон, все още са сред най-често използваните довършителни материали в баните. Можем да се възползваме от тях, за да организираме място за дрънкулки. С помощта на плочките можем да създадем практични и визуално интересни вградени рафтове. Не е нужно да са големи или широки. Те могат да бъдат място за интересна декорация или да ги направим вътре в душ кабината. Такива рафтове вътре в душ кабината ще изглеждат невероятно и ще създадат място за душ продукти, както споменахме преди. Рафтовете с плочки могат да бъдат и на други места в банята. В зависимост от това дали са изработени от плочки в същия цвят като останалите стенни плочки или в контрстягащ нюанс, те ще бъдат фино допълнение към декора или напротив, ще станат негова видима украса.

Кошници и контейнери за лесно съхранение

Организацията в банята не е свързана само с шкафове, рафтове и чекмеджета, но и с това как изглежда пространството вътре в тях. Кошници, кутии и други контейнери ще ви бъдат полезни тук – те ще ви позволят лесно да сортирате тоалетни принадлежности и продукти за красота и почистване. Такива организатори ще ви позволят да го поддържате подреден, дори и с ограничено пространство. Ако стелажите в банята ви имат доста високи рафтове, можете да помислите за няколко контейнера с капак, които могат да се подреждат един върху друг.

Мебелите за малка баня трябва да се използват максимално, а мястото за дребни предмети може да бъде дори на шкафа или вратата на шкафа. Всичко, което трябва да направим, е да монтираме малка кукичка от вътрешната страна и да закачим джоб от плат на нея. Това е добър начин за съхранение на много малки предмети.

8. Декорации, които ще улеснят съхранението на вещите

Можем да гледаме на споменатите по-горе органайзери и кошници и като декорация, което означава, че те могат да украсят нашите рафтове в банята. Плетена кошница с красива подвързия може да се използва например за показване на сгънати кърпи по привлекателен начин. Това също е начин да организирате аксесоарите си за баня. Аранжировката се определя от малки акценти и такава комбинация от практични и естетически характеристики ще работи чудесно. Ако до мивката има плот, на който след поставяне на сапунерка остава много празно място, интересна кошница също ще изглежда страхотно там. Въпреки това, не трябва да заема цялото пространство, тъй като това би гарантирало впечатлението за хаос. Трябва да е малък и елегантен само с няколко елемента вътре.

9. Кукички за стени и за стени на шкафове

Гореспоменатите куки могат да се използват не само за фиксиране на джобове вътре в шкафовете, но също така ще работят добре на стените или отстрани на шкафовете. Това е добър вариант да закачите кърпи за баня за членовете на домакинството или по-малка кърпа за ръце близо до мивката.

10. Стойки за кърпи вместо кукички

Някои са скептични относно куките. Според тях тези, които са залепени за стената, може да не издържат тежестта на кърпа, особено на мокра. Завинтените куки са алтернатива, но не всеки е убеден в пробиването на дупки в плочките от страх да не се повредят. За хавлиите обаче трябва да има място, защото небрежно захвърлени на плота или над душ кабината изглеждат зле. Свободно стоящите поставки за кърпи могат да бъдат добър избор, тъй като много от тях заемат малко място и със сигурност ще подобрят външния вид на целия интериор.

11. Комбинация душ-вана – повече място за съхранение

Струва си да помислите как да направите съхранението по-лесно и банята по-просторна още на етапа на проектиране. Една от дилемите, пред които трябва да се изправят собствениците, е изборът между вана и душ кабина. Вместо да купувате както вана, така и душ кабина, можете да помислите за закупуване на вана и параван за нея. По този начин всички ще бъдат доволни, а банята ще бъде по-просторна, което ни позволява да поставим допълнителни рафтове или шкафове.

Заключение

Може да бъде голямо предизвикателство да подредите пространството в банята, особено ако е малка, но както виждаме по-горе, идеите са много. Струва си да посетите уебсайта Bg-maistor.com, където ще намерите много вдъхновение за дизайн за бани с различни размери.